Europa-cup finale – Tertnes

Europa-cup finale

Tertnes blir ikke å legge inn en protest likevel etter å ha tapt e-cupfinalen sammenlagt 42-41 for spanske Mislata. - Vi har bare oss selv å takke, sier Tertnes-trener Gunnar Pettersen.

Det ble en høydramatisk avslutning på e-cupfinalen i Haukelandshallen søndag. Tertnes presset og presset på for å få det vinnende målet som ga dem tomålsseier og dermed seier sammenlagt – og endelig – 20 sekunder før full tid satte Kjersti Grini inn 20-18. Dermed var Tertnes e-cupmestre. Trodde alle.

Men den ene dommeren ville det anerledes. Han dømte brøyt på Grini og underkjente den avgjørende scoringen. Det fikk imidlertid ikke Mislata-treneren med seg og han pådro seg gult kort for sine ville protester. Det er usikkert om Mislata-spillerne hadde satt spillet i gang igjen da det gule kortet kom. Hvis så er tilfelle skal laget hans idømmes disiplinærstraff i form av de mister ballen.

For Tertnes’ del kunne det vært avgjørende. I stedet for at de fikk kjøre ett angrep til i løpet av de siste 17 sekundene, kunne Mislate-spillerne bare konsentrere seg om å holde ballen i laget til kampen var over.

Etter annuleringen av Grinis mål ble det lenge stans i spillet hvor Gunnar Pettersen høylytt forsøkte å forklare dommerne at Tertnes måtte få starte med ballen på grunn av det gule kortet. Verken dommere eller sekretariat valgte imidlertid å høre på Pettersen.

– Dersom tv-bildene viser at det gule kortet idømmes etter at ballen er satt i spill, så vil vi vurdere å legge inn protest, sier Pettersen til TV 2 etter kampen.

Kjersti Grini som i noen få sekunder jublet hemningsløst over det hun trodde var den avgjørende scoringen, mente også at Tertnes-ledelsen måtte undersøke saken og sier at dersom sekretariatet og dommerne har gjort en slik feil så vil det være grunnlag for protest.

Ifølge TV 2 har Tertnes nå bestemt seg for ikke å levere inn en protest.

ÅPNET FORFERDELIG
Tertnes-jentene åpnet like forferdelig dårlig som de gjorde det i borteoppgjøret med Mislata. Personlige feil, dårlig forsvarsspill og en Kjersti Grini som skjøt ballen alle andre steder enn i mål – gjorde at spanjolene ledet både med tre og fire mål det første kvarteret av kampen.

Så fikk trener Gunnar Pettersen nok. Litt over halvveis ut i 1. omgang tok han time-out og fortalte jentene akkurat hva han mente om innsatsen.

– Spill lengre angrep. Vær tøffere! var den klare meldingen fra herr Pettersen.

Og Tertnes-jentene skuffet ikke. Tilbake på banen igjen rundspilte de Mislata fullstendig, og 24 minutter ut i omgangen eksploderte 5100 tilskuere i Haukelandshallen da Hege Vikebø førte laget i ledelsen for første gang i kampen.

Etter å ha bommet på tre skuddforsøk ble det straffekastene som brakte Kjersti Grini inn i kampen igjen. Storskytteren satt tre mål fra straffemerket i løpet av kort tid, og var også kvinnen bak 1. omgangs mest spektakulære mål. Da klokken var rent ut for tid og Mislata stilte hele laget opp i mur for å blokkere Grinis direkte frikast, så fyrte landslagsstjernen ballen rett i opp i vinkelen til enorm jubel fra en fullsatt Haukelandshall.

Tertnes gikk til pause med ledelse 13-11

MÅTTE VINNE MED TO
2. omgang ble tett og jevn. Ved drøyt halvspilt omgang ledet Tertnes med ett mål 18-17. Laget var oppe i en tremålsledelse, men en utvisning av Kjersti Grini ga spanjolene muligheten til å utligne til 17-17. 18-17 til Tertnes kom ved Marianne Rokne i det 14. spilleminutt. Det skulle gå 13 minutter før neste Tertnes-mål, og det var her hjemmelaget spolerte en eventuell e-cuptriumf.

– Vi har bare oss selv å takke. Vi spiller over ti minutter uten å score mål, sier Gunnar Pettersen etter kampen.

Kjersti Grini var også kjempeskuffet. For selv etter at Mislata fikk to spillere utvist i sluttsekundene så slet Tertnes-jentene med å score. Og da 20-18 endelig kom, så ble scoringen underkjent for brøyt.

– Det er surt. Alle er vi klar over at vi bare trenger ett mål til, men det ene målet ble bare så himla vanskelig for oss. Men vi skulle ha klart det. Nå blir surt å ta fatt på sommerferien, sier en utladet Grini til TV 2.

· 5100 tilskuere er ny knusende publikumsrekord i Haukelandsallen. Den gamle var på 3300.

TERTNES-MISLATA 19-18 (13-11)
E-cupfinale. Haukelandshallen. Mislata vant første kamp 24-22. Mislata vinner sammenlagt 42-41.
Mål Tertnes: Kjersti Grini 6 (3), Hege Vikebø 4, Mette Davidsen 2, Janne Kolling 2, Marianne Rokne 2, Mia Hundvin 1, Bodil Flo Berge 1, Kathrine Haugland 1.
Toppscorer Mislata: Begona Sanchez 6.
Tilskuere: 5200 (ny rekord).

Det komplette kaos

5200 tilskuere sto på stolene og pep mot dommerne. Tertnes-lederne bladde i regelboken mens spillerne satt på benken og gren. Det komplette kaos var et faktum da det ble klart at Mislata var vinner av EHF-cupen 2000.

Til slutt konkluderte trener Gunnar Pettersen med at det ikke var noen vits i å levere inn en protest.
– Tv-bildene viser ingenting likevel, sukker han etter å ha tapt en e-cupfinale på verst mulig måte.

VANT, MEN TAPTE
For Tertnes vant kampen 19-18. Men de måtte vinne med to mål. Og dommerne fikk skylden for at så ikke skjedde i kaoset som oppsto rett etter sluttsignalet.
Slik var situasjonen som førte til at Valencia fikk ballen, og ikke Tertnes 20 sekunder før slutt:
Kjersti Grini løper ned en Valencia-spiller og banker ballen i mål.
Publikum reiser seg og jubler hemningsløst, men dommerne har dømt brøyt. Målet skal annulleres, og Valencia skal overta ballen. Men Valencia-trener Gregorio Garcia har ikke fått med seg at det er dømt brøyt, og protesterer vilt. Han blir gitt et gult kort.

Regelboken sier da at ballen skal gis tilbake til Tertnes. Så blir ikke gjort, og Valencia får beholde ballen.
– Protestgrunn, mener landslagstrener Marit Breivik.
– Protestgrunn, samtykker Cecilie Legangers rådgiver, Oddvar Bjørnestad.
– En skandale, utbasunerer Jacob Lund fra hovedsponsor Vital.

ARGE TILSKUERE
Hele Haukelandshallen er rasende. EHF-representanten nekter å snakke med BA eller noen andre aviser, og løper rett i garderoben. De jublende spanske jentene mottar tidenes pipekonsert av ville bergensere. I sekretariatet sitter bergenserne Tor Finn Elverhøy og Inger Johanne Graff og rister på hodet.
– Vi prøvde å gi beskjed til dommerne om at spillet måtte stoppes. Det var helt sinnssyk det som skjedde mot slutten, sier de.
Men Tertnes bestemmer seg for å la det bero. Trener Gunnar Pettersen og assistenttrener Stig Nygård har begge et blikk like tomt som et vakuum.

Tertnes kan ikke komme med bilder som beviser at ballen var satt i spill, da Valencia-treneren løp ut på banen og ble idømt sitt gule kort. Kampen er tapt. Det gjør vondt å erkjenne det. €
– En protest ville bare blitt dumt. Det er typisk at taper-laget tenker slik rett etter at kampen er slutt, men de ville ikke hatt en sjanse i havet, uttaler Gregorio Garcia til BA.

LANGT NEDE
Tertnes kom dårlig i gang, men hevet seg supert utover i 1. omgang. Og da Kjersti Grini på utrolig vis klarte å knalle et frikast direkte i mål da fløyten for 1. omgang egentlig var gått, lå alt an til tidenes Tertnes-fest.
Så skjedde aldri.
Mens Tertnes spilte ypperlig forsvarsspill, klarte de ikke å score fremover. Mest uheldig var Marianne Rokne, som skjøt tre ganger i treverket uten uttelling. Så nærme var Tertnes gull i en e-cupfinale. Det kokte ned til noen millimeter.
– Vi taper egentlig kampen i den perioden, sier Pettersen.
Bak ham sitter Tertnes-jentene med hodet gjemt i hendene. De vet at seieren egentlig skulle vært deres. De var det beste laget gjennom hele kampen, men bommet da det gjaldt som mest.

– Jeg har aldri vært i nærheten av å oppleve et verre tap, uttrykker Davidsen mellom tårene.
 Det sier det meste.

Tertnes tapte håndballdrama

Publisert 28.05.2000 kl 23:23

Kjersti Grini scoret Tertnes´ avgjørende mål i europacupfinalen mot spanske Mislata, men målet ble bortdømt på grunn av brøyt. Dermed kunne spanjolene feire.

Spanske Mislata Tortajada vant nemlig EHF-cupen med 42-41 sammenlagt fordi de hadde to mål å gå på fra den første finalekampen i Spania.

Spanjolene ledet tidlig med flere mål foran 5.200 tilskuere i Haukelandshallen, men midtveis i 1. omgang ble forspranget hentet inn etter at Tertnes-trener Gunnar Pettersen tok time-out.

Dramatisk
I 2. omgang lå Bergens-laget hele tiden et ett-to mål foran i målprotokollen og 20 sekunder fø slutt gjorde Kjersti Grini 20-18 til Bergens-laget. Målet ble imidlertid bortdømt av sekreteriatet og i sekundene etter fikk den spanske treneren gult kort for protester mot dommerne. I følge reglene burde ballen da gå til Tertnes. Det skjedde ikke.

– Hvis TV-bildene viser at dommerne gjorde feil vil vi vurdere protest, sier Tertnes-trener Gunnar Pettersen.
– Jeg kan ikke skjønne at vi ikke fikk ballen, sier Kjersti Grini til TV 2.
Tertnes bestemte seg sent fredag kveld for å droppe en protest mot dommerne.

Misbrukte sjansen
Tertnes misbrukte muligheten til å avgjøre finalen da laget gikk ti minutter uten scoring på stillingen 18-17 i 2. omgang.
– Jeg vurderte å ta time-out, men ville ikke gi de veldig slitne Mislata-spillerne muligheten til å hente seg inn. Samtidig forventet jeg at vi vuderte sjansene våre bedre enn vi gjorde. Vi skjøt for mye på halvsjanser, sier Tertnes-treneren videre.
– Dette var veldig surt, oppsummerte Mia Hundvin etterpå.

For Hundvin og flere av Tertnes-spillerne var kampen et farvel med klubben. Nå forlater de klubben til fordel for en håndballframtid andre steder enn i Bergen.
Tapet betød også at Bergen by fortsatt står uten seier i en europacup

Tertnes kunne protestert

TV Hordaland har TV-bildene som viser at Tertnes hadde grunn til å protestere etter gårsdagens finale i EHF-cupen for kvinner.

Mandag 29. mai 2000 20:01

TV-stasjonen sitter på bilder som viser at dommerne gjorde en klar tabbe i sluttsekundene. Bildene viser at Mislatas utviste spiller, nummer 13 Anna Ejsmont, kom inn på banen før dommerparet fra Ukraina hadde stoppet tiden. Mislatas trener, Garcia, sto også et par meter inne på banen. Derfor burde ballen gått tilbake til Tertnes og ikke til det spanske laget.

Hjelpetrener Stig Nygård i Tertnes er glad bildene viser at Bergen-klubben hadde rett i sine antagelser om at det ukrainske dommerparet gjorde en tabbe helt på slutten av kampen.

Han legger til at det samtidig er veldig bittert at bildene ikke ble presentert før protestfristen gikk ut.
TV Hordaland ble ikke klar over at de hadde bilder av situasjonen før etter at fristen gikk ut.
Tertnes vant 19-18 foran 5200 tilskuere, men tapte sammenlagt 41-42.