Intervju med Jarle og Kizza – Tertnes

Intervju med Jarle og Kizza

Norsk Topphåndball har intervjuet assistenttrener Jarle Alvær og datteren Christine som spiller på Fana:

Når Tertnes og Fana møtes til lokaloppgjør i Bergen, betyr det at far Jarle Alver (46) og datter Christine Karlsen Alver (19) er motstandere.  Jarle er trener i Tertnes mens Christine er en av støttespillerne i Fana. 

Til nå har lagene møtt hverandre 5 ganger, 4 serieoppgjør og 1 NM-kamp. 

– Heldigvis er det sånn at faren har vunnet hver gang så langt, smiler Jarle Alver og legger til:  – Hvordan det blir den gangen hun slår meg vet jeg ikke.

Datteren Christine Karlsen Alver forteller at det er gøy å ha faren sin som konkurrent og at det ikke er mange som opplever det.  Men hun innrømmer at hun aldri ser frem til lokaloppgjørene, de er aldri spesielt morsomt å spille.  Nå gleder hun seg til den første Fana-seieren over Tertnes.  – Da tror jeg nok ikke han vil ha det så veldig bra etter kampen.  Da skal han få høre det, forteller hun og ser frem til at akkurat det skal skje. 

Foto: Einar Kvalheim

Jarle Alver var aktiv både som trener og spiller da Christine ble født i 2000. – Hun har vært med i hallen siden hun ble født, forteller faren, – ja, hun er egentlig blitt født med ballen i hånden. 

Christine har en søster, Helene, som er 6 år eldre.  Faren var treneren for 94-kullet og Christine deltok på treningene.  Da hun var 5 år gammel ga far Jarle henne mulighet i kamp og hun fikk sin debut på J11.

– Jeg fikk litt kjeft fra motstanderen da jeg satte henne på kanten, men hun hadde deltatt på treningene hele sesongen og jeg syntes hun fortjente litt spilletid hun også, humrer han.

Ingen kjære mor

Christine forteller at faren har betydd mye for henne i utviklingen som spiller.  Han var treneren hennes frem til hun var 14 år og har under hele karrieren bidratt som rådgiver og vært med henne på egentrening.

– Jeg er takknemlig for at pappa har giddet å stå i hallen med meg i timevis og øvd på ting med meg.  Men det har ikke alltid vært kjære mor akkurat.  For eksempel da jeg øvde på underarmskudd, da fikk jeg ikke lov til å gå før jeg hadde klart 10 skudd på rad oppe i nettingen, forteller hun. 

Øvde på straffer

Christine Karlsen Alver tar alle sjumeterne til Fana og er imponerende treffsikker.  69 straffemål har det blitt denne sesongen og tryggheten som straffeskytter kommer fra utallige treningstimer på terrassen.

– Vi hadde håndballmål i hagen og fra Christine var 5 år gammel har vi øvd på straffer, sier Jarle Alver.  – Hun har sikkert tatt 10 000 straffer på meg og hver gang jeg kom hjem fra jobb stod hun klar i hagen med ballen.  Vi har konkurranseinstinkt begge to og da hun var 12-13 år skjøt hun hardere og jeg måtte bli bedre for å holde følge.  Det har blitt både latter og kniving for å si det sånn.  Men hun har fått uttelling for all treningen, nå setter hun 9 av 10 sjumetere i kamp.

– Etter hvert som jeg fikk inn den grunnleggende teknikken med å skyte straffer begynte jeg å utfordre meg selv og øvde på forskjellige varianter, sier Christine.  – Jeg liker veldig godt å ta 7-meterne i kamp og all treningen har gjort at jeg ikke tenker så mye før jeg skal skyte, det går av seg selv.

Men hvorfor er far og datter i forskjellige klubber?  Jarle Alver har vært bevisst på dette og ga seg gradvis som trener fra Christine var 13-14 år gammel. – Det var for at hun skulle lære å tenke selv og ha egne meninger, forklarer Jarle Alver.  – Christine får den beste utviklingen både som spiller og menneske ved at vi er på forskjellige lag.  Opplegget i Fana er det beste hun kan få og i kampsituasjon får hun spille masse – det har vært en veldig fin reise for henne det hun har opplevd med Fana de siste sesongene.

Men selv om Christine ikke lenger har faren sin som trener, får hun fortsatt tilbakemeldinger om hver kamp.  – Jeg får masse skryt fra han på det jeg gjør bra og så er det alltid noe jeg kan forbedre.  Det er fint å få råd fra pappa, sier hun og avslutter med:  – Nå håper jeg at neste oppgjør ender med jubel for Fana så jeg slipper å gå skuffet av banen, smiler hun.