Eli Årets Nykommer! – Tertnes

Eli Årets Nykommer!

Spillerne i REMA 1000-ligaen har stemt frem Årets Nykommer, og med 22,9% gikk vår Eli helt til topps! Dette synes vi er skikkelig stas, og vi gratulerer Eli med prisen!

Les her et lengre intervju med Eli med Norsk Topphåndball (www.topphandball.no):

Eli (19) fra Tertnes har tatt Rema1000-ligaen med storm

19-årige Eli Smørgrav Skogstrand hadde kun spilt en sesong med seniorhåndball i 2. divisjon med Sandefjord da Tertnes kom på banen etter forrige sesong.  Den unge målvakten tok imidlertid nivået i eliteserien umiddelbart og ble kåret til BB i både sin debutkamp mot Fana og i andre serierunde mot Gjerpen.  Hennes sterke prestasjoner var med på å holde Tertnes i medaljekampen helt inn. 

– Det var veldig moro at det gikk såpass bra i de første kampene i REMA 1000-ligaen.  Jeg hadde ikke forventet å spille så mye og i hvert fall ikke i serieåpningen mot erkerivalen Fana som jeg ikke har noen erfaring i å spille imot.  Det var gøy å få prøvd seg der og gjøre det bra, det ga meg mye motivasjon, sier den talentfulle målvakten. 

– Det var veldig spennende at Tertnes tok kontakt, at de hadde tro på meg som kun hadde spilt i 2. divisjon.  Samtidig var det litt skummelt med tanke på at Marie Davidsen var veldig god i Tertnes og det var henne jeg skulle ta over plassen til. 

Foto: John Vint

Eli forteller at hun synes at overgangen fra trening i 2. divisjon til elite gikk greit.  – Det var mer fart, trøkk og folk hadde mer forventninger til hverandre.  Takhøyden var også litt høyere.  Det var en overgang, men jeg likte treningene i Tertnes bedre for der var det mer fokus og alle ville bli bedre.  I 2. divisjon kan det bli litt mer surr siden ikke alle satser.

Eli Smørgrav Skogstrand har spilt 48 landskamper for LK00-juniorlandslaget med spillere født 2000/2001.  I EM 2017 tok laget sølv og i EM 2019 ble det bronse.  Eli spilte også bronsefinale i Beach EM 2016.  Det endte med en fjerdeplass og hun ble kåret til turneringens beste målvakt.

Erfaringen fra å spille landskamper har hjulpet Eli til mentalt å takle overgangen til spill i eliteserien.  Landslaget ga henne mulighet til å prøve seg på et høyere nivå mens hun fortsatt var 2. divisjonsspiller i Sandefjord.

– Jeg begynte også tidlig å gjøre gode forberedelser inn mot kamper, forteller Eli.  – På landslaget lærte vi å kartlegge spillere og se hvilke favoritthjørner de har.  Tertnes-trener Tore Johannessen er opptatt av video og den erfaringen jeg har fra landslaget har hjulpet meg når det gjelder forberedelser til kamper. 

Mange LK00-spillere i Tertnes

– Det er fint at vi er 5 spillere fra juniorlandslaget i klubblaget, da kan vi forberede oss til samlinger og kamper i sammen.  Da jeg kom til Tertnes så hjalp det meg godt i starten at jeg kjente så mange spillere på forhånd.  Jeg var litt mindre nervøs siden jeg visste at jeg kjente så mange fra før.  Jeg trives veldig godt i Bergen, det er en fin by og jeg føler meg trygg her. Hvis man ikke trives er det vanskelig å gjøre det bra, sier hun.

Eli Smørgrav Skogstrand er en uortodoks målvakt som har utviklet sin egen stil.  Hun er usedvanlig myk og dette kommer av at hun tidligere har danset ballet. 

 
– Ja, jeg danset ballet i ti år, samtidig som jeg drev med ridning og spilte håndball.  Nå jobber jeg mye med å vedlikeholde mykheten. 

– Vi målvakter blir lært mye av de samme teknikkene og jeg har funnet det som fungerer for meg.  Jeg har fått mange beskjeder om hvordan jeg skal ha armene eller hvordan jeg skal stå plassert foran skudd, men dette har jeg testet gjennom årene jeg har spilt og har funnet det som fungerer for meg.  I kamp og trening kommer det meste automatisk men foran kamper snakker vi gjerne om hvilke teknikker som kan være lure å bruke mot de forskjellige spillerne. 

Foto: John Vint

Tertnes endte på fjerdeplass på lik poengsum som Byåsen, men trønderklubben tok bronsen på innbyrdes oppgjør.  19-åringen depper ikke av den grunn og sier de skal ta den bronsemedaljen neste sesong.

– Denne sesongen har vi lært mye.  Vi var mange nye spillere og har et ungt lag og vi tippet oss selv på en fjerdeplass –  og det målet har vi klart.  Forsvarsspillet har utviklet seg i hele år, vi har spilt variabelt til tider men har kommet oss greit gjennom sesongen.  Vi skal være ganske fornøyd med oss selv og har et godt grunnlag å bygge på inn mot neste sesong.  Det var jo surt at vi ikke fikk bronsemedalje når vi var så nære, men vi får ta det neste år, avslutter Skogstrand optimistisk.