Europacup i coronatid – Tertnes

Europacup i coronatid

Selv om det tidlig var klart at Tertnesjentene var kvalifisert for den første utgaven av Women’s EHF European League og vi meldte oss på i juni, har det ikke vært en selvfølge at det faktisk skulle spilles europacup denne sesongen slik situasjonen rundt covid-19 har vært rundt omkring i Europa.

Aller først var det knyttet usikkerhet til om det europeiske håndballforbundet (EHF) ville gjennomføre europacup-spill som oppsatt, og om det da ville bli lagt til rette for alle turneringene, ikke bare Champions League. Deretter lå det lenge an til at kamper med norske klubber mot lag fra røde land ikke kunne avvikles da det ville være umulig å gjennomføre 10 dagers karantene ved hjemreise til Norge.

Etterhvert ble det klart at idrettsutøvere på dette nivået ville anses som profesjonelle som skal utøve sitt yrke. For dette gjelder FHIs unntak fra regelen om 10 dagers karantene. I disse tilfellene benyttes ekstra testing som et middel for å klargjøre utøverne for aktivitet på et tidligere stadie. Sammen med EHFs egen protokoll, som også pålegger alle klubber å følge svært strenge retningslinjer for å kunne delta, både i grønne, oransje og røde land, må de norske klubbene rette seg etter følgende regler ved reise til røde land:

  • Test 1 – Test tas i Norge, og negativt testresultat for hele gruppen må være mottatt innen avreise fra Norge, innenfor 72 (evt. 96) timer før kamp.
  • Test 2 – På flyplassen ved hjemkomst til Norge. Inntil svar på denne testen for hele gruppen, er alle i karantene. Etter negativt testsvar, fortsetter en i fritidskarantene, men kan gå på jobb.
  • Test 3 – På dag 5 etter hjemkomst. Ved negativt testresultat for hele gruppen, opphører også fritidskarantenen.

Med andre ord stilles det store krav til klubbene, og det gjelder selvsagt også for alle hjemmearrangement. Innen en endelig beslutning om å opprettholde påmeldingen til europacup, gjorde Tertnes’ styre og administrasjon derfor grundige vurderinger. Det gjaldt både det praktiske om hvordan dette skulle la seg gjennomføre, spillernes sikkerhet, trenerteams og spillernes ønsker (inkl. evt. motforestillinger) og økonomiske konsekvenser og risiko.

Alt dette tatt i betraktning har det nå blitt besluttet at laget skal få muligheten til å få spille i Europa også denne sesongen, og å få kjenne på nivået på en annen måte enn her hjemme. Det er dessuten er svært god utviklingsarena for både lag og enkeltspillere.

Denne beslutningen gjør at vi skal møte det rumenske laget HC Dunarea Braila fra Braila sørøst i Romania, og etter oppsettet skal kampene spilles 10.-11. og 17.-18. oktober. Imidlertid er vi allerede i dialog og forhandlinger med rumenerne om spilletid og spillested (f. eks. ved såkalt dobbelkamp), og vi vil komme tilbake til dette så snart det er avklart.