Aldersbestemt landslagsaktivitet – Tertnes

Aldersbestemt landslagsaktivitet

Sommer og ferietid er også en tid for landslagsaktivitet, spesielt for de aldersbestemte landslagene. Forrige helg ble EM for juniorlandslag (W19) avsluttet, og 3. august starter tilsvarende mesterskap for ungdomslandslaget (W17), der vår Vilde Janbu Fresvik skal representere Norge. Å få muligheten til å få spille med flagget på brystet er selvsagt til stor motivasjon og inspirasjon, og noe mange drømmer om. Imidlertid ønsker Norges håndballforbund å regulere aktiviteten. Dette er det gode grunner for, og det handler først og fremst om belastning.

Totalbelastning har vært et gjennomgående tema i de norske landslagsmiljøene i mange år, både på seniornivå og yngre landslag, og med sin lange erfaring som yngrelandslagstrener, kan Tore Johannessen forklare nærmere hvorfor Norge velger å regulere mesterskapsaktiviteten for sine spillere:

-Belastningen for den enkelte spiller med å skulle fullføre sesong med klubblag i mai, for så å få en sommer med fokus på samling og mesterskap, er veldig krevende både fysisk og mentalt. Det resulterer i kortere ferie og dermed kortere restitusjonstid, og det resulterer i at innholdet i treningen gjennom sommeren er preget av kommende mesterskap.

-Om en er med i de yngre landslagsmiljøene i hele perioden fra 16-20 år (med LKY eller LMY), er det blitt en regel at spillerne deltar i maks tre av de fire mesterskapene. Slik er en sikret i hvert fall én hel sommer med normal oppkjøring til ny sesong. For at spillerne skal stille best mulig forberedt til ny sesong etter mesterskap, prioriteres dette like mye som forberedelsene til mesterskap, spesielt med tanke på den fysiske treningen.

Dette betyr at det norske landslagsmiljøet ikke bare er opptatt av å se på resultatene, men i stedet velger å fokusere på at den primære oppgaven for de yngre landslagene er å utvikle toppspillere som bidrar til utviklingen av norsk herre- og damehåndball, både på klubb- og landslagsnivå.

Dette kommer til syne gjennom den store rulleringen på de yngste landslagene, og en sikrer at mange får mesterskapserfaring siden det altså er ingen som deltar i samtlige aldersbestemte mesterskap. Som klubb støtter vi denne policyen, spesielt i en periode av karrieren der det kan bli mye press på spillere som er knyttet både til toppidrettslinjer på videregående skole og til klubber på høyere nivå.

Forøvrig har Norge to LK06-spillertropper da det for denne aldersgruppen arrangeres to store turneringer i løpet av sommeren. Vilde skal som nevnt spille EM, mens den andre spillertroppen deltar i EYOF (the European Youth Olympic Festival), også kalt ungdoms-OL, i Slovenia.